Pressemeddelelse d. 12.06.2018:

Derbigum sparer 12.800 tons CO2

Takket være et omfattende genbrugsprogram har den belgiske producent af tagpap, Derbigum, genbrugt omkring 25.600 tons bitumen. Det svarer til en CO2-besparelse på 12.800 tons.

 

Siden 2010 har Derbigum kørt med et komplet genvindingssystem, hvor tagpaprester fra hele verdens sendes til genbrug på Derbigum-koncernens fabrikker lidt uden for Bruxelles i Belgien. Indtil nu har den den belgiske tagpapproducent – takket være den ambitiøse genbrugsstrategi – sparet 12.800 tons CO2. Det viser målinger, som tagpapproducenten har foretaget.

 

- Genbrug er ikke nyt for Derbigum. Det har været en del af vores forretningsstrategi siden 1999. Siden 2010 og frem til i dag har vi i alt genbrugt omkring 25.600 tons bitumen, hvilket svarer til en CO2-besparelse på 12.800 tons. I forhold til volumen svarer det til ca. 35.700 lastbiler med trailere, der sættes bag hinanden og danner en trafikprop på omkring 643 kilometer. Dette er i fugleperspektiv fra Bruxelles til Berlin, udtaler Koen Sneiders, der er genbrugs- og affaldsekspert hos Derbigum i Holland.

 

Frontløber indenfor genbrug

Genbrug og ansvarlig brug/genanvendelse af materialer er et meget aktuelt tema i den danske byggebranche. Derbigum har dog længe haft fokus på genbrug. Koen Sneiders forklarer:

 

- Da Derbigum i 1999 installerede den første version af ”Macalusor” på deres fabrik Perwez, var det oprindeligt med det formål at tilbyde en økonomisk og ansvarlig løsning til produktionsaffaldet. På det tidspunkt blev alt produktionsaffald fra færdige tagmembraner kørt på lossepladsen. Macalusoren gjorde det muligt at anvende produktionsaffaldet i produktionen af nye tagmembraner, uden at det gik ud over kvaliteten.

 

Dette blev således det første skridt i en bæredygtig tankegang, der siden har afspejlet sig i Derbigums aktivitekter og produktudvikling, hvilket også har resulteret i et ISO 14001-certifikat og en EMAS-verifikation.

 

I 2010 blev næste skridt taget, og genbrugssystemet blev omhyggeligt udvidet til eksternt opsamlet materiale. Målet var at genanvende den gamle bitumen-tagdækning fra tagrenoveringer til nyt råmateriale.

 

- I teorien er denne løsning en ganske smuk tanke, men i praksis viste den sig at være mere vanskelig. På trods af gentagne anstrengelser forblev materialet for forurenet til, at det kunne genanvendes korrekt, forklarer Koen Sneiders.  

 

Succesfuldt genbrugsprogram

Efter flere hårde anstrengelser lykkedes det alligevel Derbigum at udvikle et materiale, der er så rent, at det kan anvendes direkte i produktionen. Derfor valgte Derbigum også for to år siden at investere yderligere i genbrugsprogrammet

 

- Vi indsamler nu skæreaffald (installationsaffald) ved distributionen, men vi samarbejder også med  nedrivningsfirmaer, der sorterer affaldet på byggepladsen korrekt og leverer det til os. I alt har vi genanvendt bitumen til produktionen af ca. 1.000.000 m² tagmembraner via disse metoder samt fabrikkens eget produktionsaffald, fortæller Koen Sneiders.

 

Om Derbigum:

Det belgiske firma Derbigum har specialiseret sig i energibesparende og bæredygtige tagpapløsninger. Virksomheden startede i 1932 som en familieejet virksomhed med speciale i vandtætning af tage og flade overflader og er takket være løbende investeringer og en uforlignelig service blevet en vigtig tagpapspiller på verdensplan.

 

Virksomheden har to produktionsenheder i Belgien (Lot & Perwez) og beskæftiger 350 mennesker over hele verden. Mere end to tredjedele af produktionen er bestemt til eksport.

 

Derbigum-koncernens omsætning udgør 107 millioner euro. Virksomheden stræber efter at være ultimative leverandør af bæredygtige, innovative og enkle tagpapløsninger, der beskytter bygninger mod naturens elementer – alt sammen med cirkulær økonomi og bæredygtighed for øje.