Pressemeddelelse d. 06.19.2019:

Tusindvis af danskere har fortsat asbest over hovedet

Mere end 100.000 danskere bor i huse med asbestholdige tage, hvoraf mange snart har udtjent eller passeret deres levetid. Derfor står mange asbestholdige eternittage over for at skulle udskiftes i løbet af de kommende år.

Asbest var i mange år et meget anvendt byggemateriale på grund af dets styrke og brandhæmmende egenskaber. Det er især blevet anvendt til eternittagplader produceret frem til 1986, men forekommer også i en lang række øvrige materialer, herunder beklædningsplader af eternit, loft- og vægplader, støbegulve, luftkanaler, rørisolering mv.


Flere millioner tagplader med asbest

På grund af den velkendte sundhedsfare har asbest i mange år været forbudt. Men på trods af forbuddet ligger der på nuværende tidspunkt flere millioner tagplader med asbest på de danske tage. Ifølge Boligejernes Videncenter Bolius bor mere end 100.000 danskere således i huse med asbestholdige tage. Eternittage fra før 1984 indeholder nemlig asbest, imens eternittage fra 1984-1988 potentielt set kan indeholde asbest. Det kan dog være meget vanskeligt at afgøre, hvorvidt et byggemateriale eller en konstruktion indeholder asbest.


- Noget er oplagt - hvis eternittaget er fra før 1986, indeholder det asbest, hvis rørisoleringen er fra før midten af 1970erne, er der helt sikkert asbest i. Andet er langt sværere umiddelbart at afgøre, om der er asbest i - fx i tagpap eller i fliseklæbere i vådrum, konkluderer BrancheArbejdsmiljøRådet BAR.


Da tage med asbest er minimum over 30 år gamle, begynder de langsomt at smuldre, når de udsættes for kraftig regn og vind. Og når dette sker, frigives der asbestfibre til omgivelserne. Fibrene spredes af vinden, og i den forbindelse fortyndes fiberkoncentrationen i luften. Asbest udgør således fortsat en sundhedsmæssig risiko, og i 2017 blev 160 personer ramt af aggressive kræftsygdomme relateret til asbest. 


- Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, samt i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte (såkaldt malignt mesotheliom). Der er desuden væsentlig mistanke til, at asbest medvirker til kræft i svælg, tyk- og endetarm og i mavesækken, skriver Kræftens Bekæmpelse på deres hjemmeside.


Mange tage skal udskiftes
Trods bølge- og skifereternittagenes relativt lange holdbarhedstid har mange af dem snart udtjent eller passeret deres levetid. Derfor står mange asbestholdige eternittage over for at skulle udskiftes i løbet af de kommende år.


At dit tag indeholder asbest, er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det indebærer en sundhedsrisiko for dig og din familie. Men mange boligejere har et ønske om at udskifte det gamle tag – og det kan øge risikoen for, at de farlige fibre frigives. Det gælder både, hvis du skal lægge nyt tag, rense taget eller foretage dig andet, der indebærer kontakt med tag- eller gavlpladerne. Derfor skal du følge en række forholdsregler, hvis du vælger at kaste dig ud i opgaven på egen hånd. Ifølge Bolius kan du eventuelt rådføre dig med fagfolk, der har tilladelse til at arbejde med asbest.


Tænk over hvad du udskifter taget med

Det synspunkt bakkes op af Peter Kranz. Han er adm. direktør hos Eurotag Danmark, der i mere end 25 år har leveret miljø- og klimavenlig tagpap til det danske byggeri. Peter Kranz opfordrer til, at du som boligejer ikke kaster dig ud i de nemme og uovervejede løsninger, samt at du lytter til eksperterne og henholder sig til de anbefalinger, som bl.a. byggeriets ekspertorganer fremfører. 


- Asbestarbejde er på ingen måde noget, man som almindelig husejer bør give sig i kast med. Og hvad enten dit tag er gammelt og af eternit eller af nyere dato, så er tagarbejde helt generelt for professionelle. Det kræver nemlig både, at du ved, hvad du gør, samt et solidt kendskab til sikkerhedsprocedurer og -regler. Det er således ikke uden grund, at Arbejdstilsynet har sat fokus på privates arbejde i forbindelse med hustage.


Sådan lyder det fra Peter Kranz, der advarer mod fristelsen til selv at drage på inspektionsrunde på taget.


Han hilser det samtidig velkomment, at boligejerne udviser en stigende interesse omkring boliger og den effekt, som byggematerialerne har på vores trivsel i dagligdagen.


- Det kræver mange overvejelser at udskifte sit tag. Men er din bolig udstyret med et tag af ældre dato, er det bestemt værd at overveje, da du kan høste mange fordele ved en ny tagløsning – lige fra et energimæssigt plus til øget merværdi for huset, siger han og fortsætter:


- Husk ikke at undervurdere vigtigheden af de materialer, som du omgiver dig med hver eneste dag i dit hus. F.eks. kan den rette tagløsning både reducere energiforbruget og mærkes på varmeregningen, forbedre indeklimaet og bidrage til, at bygningen holder i mange år. Så tænk over materialernes performance, hvad enten du skal bygge nyt eller renovere. På den måde kan du nemlig undgå mange af de problemer, som kan opstå i boliger efter selv relativt kort levetid.